Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، از دوم دسامبر جاری شهرهای مختلف استان سلیمانیه در منطقه کردستان عراق، شاهد تظاهرات صدها نفری در  اعتراض به فساد، بحران مالی و تأخیر در پرداخت حقوق است و در جریان این اعتراض‌ها مقرهای دو حزب حاکم منطقه کردستان به آتش کشیده شده‌اند و دست‌کم ۶ معترض کشته و ده‌ها نفر زخمی شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بخش اصلی  این اعتراضات به عدم پرداخت حقوق کارمندان باز می‌گردد. موضوع از این قرار است که منطقه کردستان از سال ۲۰۱۳ با وجود مخالفت بغداد، اقدام به صادرات نفت خام از طریق ترکیه کرد که با واکنش دولت مرکزی و قطع حقوق کارمندان این منطقه و کاهش سهم اربیل در بودجه دولت مرکزی همراه شد. سرانجام پس از مذاکرات متعدد و پراکنده میان دو طرف در قانون بودجه ۲۰۱۹، دولت مرکزی عراق متعهد شد در قبال دریافت روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت منطقه کردستان، حقوق کارمندان را پرداخت کند اما «عادل عبدالمهدی» نخست‌وزیر وقت به صراحت اعلام کرد که کردستان حتی یک قطره نفت هم به دولت مرکزی تحویل نداده است.

به همین دلیل نیز پرداخت حقوق کارمندان منطقه کردستان در گرو عملکرد دولت این منطقه در قبال پرونده جنجالی نفت ماند. با وجود اصرار بغداد بر دریافت ۲۵۰ هزار بشکه نفت از منطقه کردستان،اربیل می‌گوید: مسئله پرداخت ۲۵۰ هزار بشکه نفت نیست، بلکه مشکل این است که قطع سهم منطقه کردستان از بودجه از سال ۲۰۱۴ باعث شده که اربیل بدهی‌های زیادی داشته باشد.

این در حالی است که به اذعان شماری از نمایندگان کُرد منطقه کردستان از جمله «سرکوت شمس الدین» رئیس فراکسیون المستقبل و نماینده پارلمان عراق، فساد بزرگی در  پرونده نفتی منطقه کردستان وجود دارد و مافیاها نفت را قاچاق می‌کنند و کسی از درآمدهای نفتی و پولهایی که وارد منطقه کردستان می‌شود، اطلاع ندارد و همین امر موجب اختلافات زیاد داخلی در اقلیم شده است.

جدیدترین اخبار مربوط به این اعتراض‌ها در ادامه می‌آید:

افزایش شمار کشته شدگان تظاهرات در منطقه کردستان عراق

پایگاه خبری شبکه الجزیره از افزایش شمار قربانیان تظاهرات در منطقه کردستان عراق خبر داد و نوشت که بنا به گزارش شب گذشته منابع پزشکی رسمی در اقلیم کردستان، شمار قربانیان معترض به فساد، بحران مالی و تاخیر در پرداخت حقوق کارمندان به شش کشته و ده‌ها زخمی رسید.

بنا بر این گزارش، نیروهای امنیتی مسئول حفاظت از مقرهای حزبی در شهرک «چمچمال» در استان سلیمانیه، دوشنبه پیش به سوی تظاهرات‌کنندگان تیراندازی کردند که طی آن یک جوان 26 ساله کشته شد.

به گفته یک منبع آگاه محلی و هیأت عالی حقوق بشر در بغداد، دوشنبه شب نیز در جریان تیراندازی در شهرک‌های «کفری» و «دربندخان» دو معترض کشته شدند. با این وجود تظاهرات‌کنندگان دیروز نیز در شهرکهای مختلف سلیمانیه به خیابان آمدند و حقوق از دست رفته خود را مطالبه کردند.

 

بنا بر این گزارش، در شهرک «تکیه» (واقع در ۶۰ کیلومتری جنوب غرب مرکز سلیمانیه»، دیروز تظاهرات‌کنندگان تلاش کردند که مقرهای احزاب و پلیس را به آتش بکشند. به گفته یک منبع آگاه پزشکی و هیأت حقوق بشر، در این شهرک نیز یک معترض ۱۶ ساله کشته شد.

در شهرک «سید صادق» واقع در غرب سلیمانیه نیز دو معترض طی دو روز دوشنبه و سه‌شنبه گذشته، جان خود را از دست دادند و این خبر را «امید هاما» نماینده سابق در پارلمان اقلیم کردستان و هیأت حقوق بشر در بغداد تایید می‌کنند.

واکنش یونامی

تداوم خشونت‌ها در جریان اعتراضات در استان سلیمانیه واقع در منطقه کردستان با اعتراض و محکومیت شدید هیأت سازمان ملل در عراق (یونامی) همراه شد و دیروز طی بیانیه‌ای خواستار تحقیق فوری برای شناسایی عاملان خشونت در جریان این تظاهرات‌ها و محاکمه فوری آنها شد.

وضع مقررات منع آمد و شد و اعمال محدودیت‌

مقامات امنیتی در اقلیم کردستان از روز سه‌شنبه (دیروز) مقررات منع آمد و شد را در چهار شهر استان سلیمانیه و سه منطقه اطراف آن به مدت ۲۴ ساعت با هدف برقراری امنیت وضع کردند.

کمیته عالی امنیتی استان سلیمانیه طی بیانیه‌ای اعلام کرد که مقررات منع آمدوشد در سلیمانیه، حلبچه، لابرین و کرمیان (مناطق اطراف) از نیمه شب سه‌شنبه تا نیمه شب چهارشنبه با هدف حفظ امنیت برقرار می‌شود.

از دوم دسامبر جاری، شهرهای استان سلیمانیه عراق شاهد اعتراض به وضعیت اقتصادی در منطقه کردستان، تاخیر پرداخت حقوق کارمندان دولتی در سایه تداوم اختلافات میان اربیل و بغداد بر سر نحوه اداره سرمایه‌های نفتی و توزیع درآمدهای آن است.

گفته می‌شود از مجموع ۳۹ میلیون نفر جمعیت عراق، ۵ میلیون نفر ساکن منطقه کردستان هستند و نزدیک ۱.۲ میلیون نفر آنها خواستار دریافت حقوق به مبلغ ماهیانه ۷۰۰ میلیون دلار هستند.

تقلای حزب بارزانی برای جلوگیری از برگزاری تظاهرات در اربیل و دهوک

«صلاح داوود» از رهبران حزب «الجیل الجدید» (جنبش نسل جدید)، امروز (چهارشنبه) در گفت‌وگو با «المعلومه» گفت که سرویس‌های امنیتی وابسته به حزب دمورات کردستان عراق به ریاست «مسعود بارزانی»، فعالان و اهالی استانهای دهوک و اربیل تهدید کرده‌اند و تا مانع آن شوند که در این استانها نیز به تبع سلیمانیه تظاهرات شود.

 

وی افزود: سرویس‌های امنیتی اهالی دهوک و اربیل را تهدید کردند و در حالی پیگیری مطالب منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی هستند تا کسانی را که در حمایت از تظاهرات‌ها در سلیمانیه مطلبی منتشر می‌کنند، دستگیر کنند.

داوود تصریح کرد: ساکنان دهوک و اربیل به دلیل سرکوب‌های حزب دموکرات کردستان در واقع در وسط یک زندان بزرگ گیر افتاده‌اند و این حزب بر شمار نیروهای امنیتی خود در مناطق پرجمعیت و قهوه‌خانه‌ها و ...افزودع است تا مانع برگزاری هرگونه تظاهرات احتمالی شود و این‌گونه القاء کند که انگیزه تظاهرات سلیمانیه سیاسی است.

این مقام کُردی می‌گوید: اما مخالفت مردمی با احزاب حاکم در منطقه کردستان و حاکمیت سرکوب‌گرایانه آنها در تمامی شهرهای اقلیم کردستان محسوس است و تظاهرات‌های اخیر و آتش‌زدن همه مقرهای حزبی این مخالفت را تایید و ثابت می‌کند.


«سرکوت شمس‌الدین» رئیس فراکسیون «المستقبل» نیز امروز، انگشت اتهام خود را به سوی دو حزب حاکم منطقه کردستان (دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی) نشانه گرفت و مدعی شد که شبه‌نظامیان وابسته به این دو حزب، تظاهرات‌کنندگان را هدف قرار داده‌اند.

وی در گفت‌وگو با المعلومه تصریح کرد: شبه‌نظامیان دو حزب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان در پشت پرده حوادث سلیمانیه هستند. دستهای حزب دموکرات کردستان به خون شهروندان خواستار حقوق قانونی و مشروع آلوده است. تظاهرات کنندگان در سلیمانیه در معرض کشتار جمعی، قتل و بازداشت سازمان‌دهی شده از سوی شبه‌نظامیان دو حزب حاکم قرار دارند.

اعزام فوری یک هیأت بلندپایه از اربیل به بغداد

همزمان با افزایش موج اعتراضات، دولت منطقه کردستان دیروز تصمیم گرفت تا یک هیأت به بغداد اعزام کند. پایگاه خبری الجزیره اعلام کرد که احزاب کرد برای حل مشکلات پیچیده میان اربیل و بغداد و دستیابی به توافقی نهایی در سایه تشدید اعتراضات مردمی، این تصمیم را اتخاذ کردند.

 

 

پایگاه خبری المعلومه نیز نوشت که امروز قرار است یک هیأت از منطقه کردستان که «مسرور بارزانی» نخست‌وزیر این منطقه در رأس آن قرار دارد به بغداد سفر کند تا راهکاری فوری برای حل بحران ایجاد شده در اقلیم بیابد.

یک منبع آگاه گفت که این هیأت کردی بدون یافتن راهکاری ریشه‌ای برای بحران روزافزون در منطقه کردستان به اقلیم بازنخواهد گشت و قرار است با روسای سه گانه عراق یعنی رئیس‌جمهور، نخست‌وزیر و رئیس پارلمان دیدار کند.

مسدود شده کلیه راه‌های زمینی میان منطقه کردستان و استان دیالی 

یک منبع آگاه در گفت‌وگو با پایگاه خبری «بغداد الیوم» گفت که مقامات امنیتی منطقه کردستان از ساعات اولیه صبح امروز دو جاده زمینی استراتژیک اقلیم با استان دیالی را بستند.

 

 

وی افزود که این دو جاده از مهمترین راه‌های زمینی ارتباطی برای تردد ساکنان منطقه کردستان و استان دیالی و شریان حیاتی تبادلات تجاری میان دو طرف به شمار می‌رود.

به گفته این منبع، به دلیل تظاهرات‌های مردمی و تنش‌های ایجاد شده پس از آن در منطقه کردستان، مقامات منطقه کردستان این مسیرها را کاملا بسته‌اند و قرار است مدت این مسدود بودن مسیرها، ۲۴ ساعت باشد. سرویس‌های امنیتی منطقه کردستان نیز با اتخاذ تدابیر شدید امنیتی مانع ورود هر خودرویی به هر دلیلی، به مرزهای اقلیم می‌شوند.

نماینده ائتلاف الفتح: ساکنان سلیمانیه به دنبال تغییر هستند

مختار الموسوی» نماینده ائتلاف الفتح در پارلمان عراق در واکنش به اعتراض‌ها در استان سلیمانیه عراق می‌گوید که اهالی منطقه کردستان با برپایی تظاهرات و مالبه حقوق قانونی خود تلاش می‌کنند که تغییر ایجاد کنند.

 

وی در گفت‌وگو با «المعلومه» تصریح کرد که انگیزه آغاز تظاهرات در منطقه کردستان و سلیمانیه، ایجاد تغییر در قدرت است به ویژه که وضعیت این استان با اربیل و دهوک متفاوت است. مطالبات تظاهرات‌کنندگان قانونی و حق است و نمی‌توان مقابل آن ایستاد و مقامات باید به آنها پاسخ دهند اما در عین حال آتش‌زدن مدارس و ساختمان‌ها در این استان مردود و محکوم است. زیرا آتش زدن این ساختمان‌ها، خرابکاری علیه اقتصاد به شمار می‌رود و غیرقانونی است.

این نماینده عراقی گفت: آتش‌زدن این ساختمان‌ها به ضرر مقامات مسئول منطقه کردستان تمام نخواهد شد و بهتر است که معترضان از این اقدام دست برداند و بر روی مطالبات و حقوق قانونی خود متمرکز شوند.

انتهای پیام/م

منبع: فارس

کلیدواژه: عراق سلیمانیه منطقه کردستان عراق مقررات منع آمد وشد پرداخت حقوق کارمندان منطقه کردستان منطقه کردستان دموکرات کردستان تظاهرات کنندگان منطقه کردستان استان سلیمانیه اقلیم کردستان کردستان عراق گفت وگو یک منبع آگاه پایگاه خبری دولت مرکزی تظاهرات ها آتش زدن کشته شد میان دو دو حزب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۶۶۶۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟

به گزارش خبرآنلاین، پایگاه خبری "وستیکاوکازا" روسیه در تحلیلی نوشت: در حالی که جو بایدن به چگونگی کاهش تنش ها در نوار غزه فکر می کرد و ایران در حال بررسی راه هایی برای پاسخ به تلافی جویانه اسرائیل بود، رئیس جمهور ترکیه درگیر سیاست خارجی سازنده تری بود. او در این حین به عراق سفر کرد و با نخست وزیر این کشور یعنی محمد شیاع السودانی دیدار و گفتگو کرد.

سفر رجب طیب اردوغان به بغداد، یک سفر تاریخی بود. رهبر ترکیه برای اولین بار در ۱۳ سال گذشته پا به خاک عراق گذاشت. گفتگوها با السودانی، نخست‌وزیر و عبداللطیف رشید، رئیس جمهور عراق، با هدف تقویت همکاری بین عراق و ترکیه در مسائل سیاسی، اقتصاد و امنیت انجام شد.

اردوغان با رفتن به عراق قصد داشت دو مشکل خاص را حل کند. اولین مورد مبارزه با حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) بود. رئیس جمهور ترکیه در بغداد تصریح کرد که کشورش حضور کانون تروریسم در مرزهای خود را، چه در سوریه و چه در عراق، تحمل نخواهد کرد. وی با ابراز امیدواری از مشارکت بغداد در مبارزه با (پ.ک.ک) گفت: عراق باید از همه اشکال تروریسم پاک شود.

اردوغان برای نشان دادن عزم خود دستور بمباران گسترده مواضع (پ.ک.ک) در شمال عراق را صادر کرد. روزنامه حریت نوشت که به زودی نیروهای مسلح ترکیه عملیات زمینی جامع علیه شبه نظامیان را انجام خواهند داد. همچنین، ترکیه و عراق قصد دارند یک مرکز عملیاتی برای مبارزه با شبه نظامیان در عمق ۳۰ تا ۴۰ کیلومتری مرز ترکیه و عراق ایجاد کنند. تمایل دولت عراق برای همکاری با ترکیه با توجه به اینکه بغداد در گذشته اغلب آنکارا را به نقض تمامیت ارضی عراق متهم کرده است، گامی بزرگ در این مسیر است.

هر دو کشور باید مشکل (پ.ک.ک) را حل کنند تا کار دوم و مهم‌تر ضورت پذیرد. در واقع، پیگیری پروژه «راه توسعه»، کریدور حمل و نقلی که استان‌های شرقی ترکیه را از طریق خاک عراق به خلیج فارس متصل می‌کند که همین مساله، دلیل اصلی سفر اردوغان به بغداد شد.

اردوغان و السودانی تفاهم‌نامه همکاری میان عراق، ترکی ، قطر و امارات را امضا کردند. این پروژه شامل ۱۲۰۰ کیلومتر راه آهن و بزرگراه است. هزینه آن ۱۷ میلیارد دلار تخمین زده شده است. پس از اجرای این کریدور، سالانه تا ۴ میلیارد دلار سود به دست می‌آید و بیش از ۱۰۰ هزار شغل را فراهم می‌کند. مشارکت امارات و قطر بسیار مهم است زیرا عراق و ترکیه نیاز به جذب سرمایه گذاری خارجی دارند. این امکان وجود دارد که سرمایه گذاران چینی در مرحله اجرا به این پروژه بپیوندند. قطر در حال حاضر متحد ترکیه است و دخالت امارات به لطف عادی سازی روابط با ترکیه در سفرهای متقابل رهبران دو کشور به آنکارا و ابوظبی امکان پذیر شده است.

جالب اینجاست که تا همین اواخر یک پروژه بزرگ دیگر به نام IMEC (کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا ) وجود داشت. این پروژه قرار بود هند را از طریق خاک کشورهای عربی خلیج فارس و اردن به اسرائیل متصل کند. آمریکا نیز حمایت خود را از این طرح اعلام کرد. با این حال، به دلیل آغاز جنگ در غزه، روابط اسرائیل ـ آمریکا با کشورهای عربی به شدت تضعیف شده است. چشم انداز به رسمیت شناختن اسرائیل توسط عربستان سعودی مبهم است و اردن و امارات تماس‌های خود با تل آویو را معلق کرده‌اند. علاوه بر این، به دلیل حملات انصارااله یمن، ایمنی ناوبری در اقیانوس هند مختل شده است. به نوعی می‌توان گفت که جاده ابریشم ترکیه در حال تبدیل شدن به یک جایگزین برای پروژه آمریکایی ـ هندی است.

اجرای راه توسعه نه تنها به سرمایه گذاری‌های چند میلیارد دلاری بلکه به ثبات در عراق نیز نیاز خواهد داشت. دولت بغداد می‌داند که مقابله با تهدید (پ.ک.ک) به تنهایی غیرممکن است اما در عین حال عملیات ارتش ترکیه در عراق با محکومیت بغداد و دیگر کشورهای عربی مواجه بود. در پیش بینی سود اقتصادی بزرگ مورد نیاز ترکیه و عراق که هنوز از مداخله آمریکا و تسلط سازمان‌های تروریستی در امان نیست، دو کشور در نهایت تلاش‌های خود را برای از بین بردن ساختارهای تجزیه‌طلبانه که توسط (پ.ک.ک) نمایندگی می‌شود، هماهنگ خواهند کرد.

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901539

دیگر خبرها

  • آخرین وضعیت افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی / مطالبه بازنشستگان اجرایی شد؟
  • آخرین وضعیت افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی | مطالبه بازنشستگان اجرایی شد؟
  • اخبار سیاسی ۱۲ اردیبهشت؛دیدار معلمان با رهبر انقلاب/افزایش ۳۵درصدی حقوق حداقل‌بگیران بازنشستگان
  • افزایش ۳۵ درصدی حقوق بازنشستگان حداقل بگیر/کمترین حقوق آن ها ۱۰ میلیون تومان می شود
  • نماینده پارلمان عراق: سفیر آمریکا از عراق اخراج شود
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • آسمان عراق نارنجی شد | ویدئو
  • طنز تلخ آمریکا؛ با مردم عراق جنگ نداریم(!)
  • اروپا در حال سرکوب اعتراضات مسالمت آمیز در حمایت از فلسطین است
  • تولید میدان گازی بزرگ عراق پس از حمله پهپادی متوقف شد